Danmark topper igen statistikkerne for vold mod kvinder i EU
En ny omfattende undersøgelse fra Eurostat viser høje forekomster af vold mod kvinder i Sverige, Finland og Danmark sammenlignet med de øvrige europæiske lande i EU.
I kampen mod kønsbaseret vold mod kvinder i EU, har Eurostat netop publiceret en omfattende undersøgelse om omfanget af vold mod kvinder og piger i EU. Undersøgelsen baserer sig på interviews med over 114.000 kvinder. I Danmark har 12.740 kvinder medvirket i undersøgelsen.
47,5 procent af de danske kvinder svarer i undersøgelsen, at de har været udsat for fysisk vold eller trusler og/eller seksuel vold i løbet af deres liv. For 25,7 % af kvinderne er voldsudøveren en partner eller tidligere partner. Dermed ligger Danmark noget højere end EU-gennemsnittet på henholdsvis 30,7 % og 17,7 %
Selvom tallene er nedslående, er de desværre ikke så overraskende, påpeger Eva Bertelsen, der er leder af forsknings- og udviklingsafdelingen i LOKK og som har beskæftiget sig med kønsbaseret vold mod kvinder i mange år.
Tallene svarer nogenlunde med de estimater, vi har fra danske undersøgelser. Man skal dog nok tage sammenligningen med et gran salt. Som Eurostat selv understreger, er der på tværs af lande forskel på, hvad man forstår som en forkert handling, og dermed som vold. Det ændrer dog ikke på, at de danske tal er høje, understreger Eva Bertelsen.
Behov for politisk handling
EU har med Istanbulkonventionen og en nylig vedtagelse af et direktiv, der kriminaliserer kønsbaseret vold, taget nogle vigtige skridt for at bekæmpe kønsbaseret vold mod kvinder. Denne undersøgelse understreger, at der fortsat er behov for politisk handling for at bekæmpe den omfattende kønsbaserede vold mod kvinder i EU og Danmark bør gå forrest i den kamp, påpeger Laura Kirch Kirkegaard, der er direktør i LOKK.
Der skal være et større politisk fokus på at bekæmpe partnervold mod kvinder i Danmark. Partnervold er stort samfundsmæssigt problem og det skal der handles på. Det er vi sådan set forpligtet til i forhold til Istanbul-konventionen. Derudover viser tallene jo helt tydeligt, at der er brug for handling her.
Læs rapporten fra Eurostat via linket her