Debatindlæg i Socialmonitor: Ambulant rådgivning til voldsudsatte bør være en rettighed fremfor et lotteri
Der er et stort behov for at styrke den ambulante voldsfaglige rådgivning til voldsudsatte. Desværre er der ofte lange ventetider til de eksisterede tilbud, hvilket kan have store sikkerhedsmæssige konsekvenser, skriver Laura Kirch Kirkegaard, direktør i LOKK.
Partnervold er et omfattende problem i vores samfund. Den seneste undersøgelse fra Eurostat viser, at Danmark topper statistikkerne for vold mod kvinder i EU.
Det faktum oplever landets krisecentre konsekvenserne af hver eneste dag, hvor et stigende antal voldsudsatte kvinder og børn søger sikkerhed til at bryde med volden i krisecentrenes trygge rammer.
Men det er ikke alle voldsudsatte, som har behov for eller er klar til at flytte på krisecenter, når de bliver udsat for partnervold. Derfor er det positivt, at der i de senere år er etableret en række ambulante rådgivningstilbud faciliteret af en række krisecentre rundt omkring i landet som for eksempel det ambulante tilbud Sig Det Til Nogen.
Ambulante, voldsfaglige rådgivningsforløb kan give voldsudsatte de nødvendige redskaber til at komme videre efter at have levet i en voldelig relation og er dermed en vigtig brik i samfundets indsats mod vold i nære relationer.
Huller i danmarkskortet
Vi ved, at der er et stort behov for akut voldsfaglig rådgivning til voldsudsatte borgere. Desværre er der mange huller i danmarkskortet i forhold til ambulante rådgivningstilbud. Det skyldes især, at tilbuddene finansieres af varierende pulje- eller fondsmidler.
Der er ofte også lang ventetid på de eksisterende rådgivningsforløb – en ventetid, som kan have alvorlige konsekvenser for de voldsudsatte.
Når man som voldsudsat har brug for akut voldsfaglig rådgivning, skal vi som samfund stå klar. Derfor skal der findes løsninger på udfordringen med de lange ventetider – og den udfordring kan landets krisecentre bidrage til at løse.

Laura Kirch Kirkegaard, direktør i LOKK
Krisecentrene kan spille en central rolle
I LOKK har vi netop lanceret en ny strategi med en række ambitioner for hele krisecentersektoren, som allerede i dag leverer en central del af samfundets indsats mod partnervold og partnerdrab i Danmark.
En af vores målsætninger er at styrke den landsdækkende akutte voldsfaglige rådgivning til voldsudsatte og få en sådan rådgivning indskrevet i servicelovens paragraf 109.
Vi mener altså, at det burde være en lovsikret rettighed for voldsudsatte at få akut voldsfaglig rådgivning – og denne rettighed skal være et landsdækkende tilbud.
Landets krisecentre har de voldsfaglige kompetencer, som skal til for at kunne tilbyde rådgivning om sikkerhed, rettigheder og voldens dynamikker til mennesker, som lever med vold. Men som lovgivningen er i dag, må de kun yde denne rådgivning, hvis den voldsudsatte tager ophold på krisecentret.
Dermed svigter vi de voldsudsatte, som for eksempel bliver opsporet af politiet eller selv tager kontakt for at få rådgivning i en akut situation, men som ikke ønsker eller ikke umiddelbart har behov for at flytte på krisecenter. Derfor er det helt oplagt, at krisecentrene får mulighed for at yde den akutte rådgivning, der ofte er brug for.
Potentiale i akut og fleksibel rådgivning
LOKK har været med til at udvikle og afprøve en model for akut, ambulant rådgivning i et bredt projektsamarbejde kaldet Videre Uden Vold, som for nylig blev afsluttet.
Samarbejdet mellem tre hovedstadskommuner, Københavns Politikreds og en række voldsfaglige organisationer havde til formål at styrke det tværsektorielle samarbejde og finde løsninger på, hvordan man sammen kunne styrke opsporingen af partnervold og vold i nære relationer samt at sikre, at både voldsudsatte og voldsudøvere kunne få akut hjælp til at bryde med volden via ambulante voldsfaglige rådgivningsindsatser.
Projektet var en stor succes, og modellen for akut og fleksibel voldsfaglig rådgivning viser et stort potentiale i at bekæmpe partnervold og vold i nære relationer, hvis modellen bliver bredt ud på landsplan.
I LOKK er vores holdning ganske klar: Vi skal som samfund gøre alt, hvad vi kan for at styrke de voldsudsattes rettigheder og muligheder for at bryde med volden.
Både på et menneskeligt og på et samfundsøkonomisk plan, giver det kun god mening at styrke den landsdækkende ambulante indsats – og her er det helt oplagt, at krisecentrene bidrager til at løfte denne udfordring.
Du kan læse debatindlægget i Socialmonitor her.