Hvad er en krisecenterfaglig erklæring?
I en TV 2 dokumentar bliver der sat spørgsmålstegn af validiteten af den krisecenterfaglige erklæring. Men hvad er den krisecenterfaglige erklæring, og hvordan bruges den i praksis? LOKK har talt med Jarl Vogel, leder af Frederiksværk Krisecenter, om, hvilket fagligt grundlag de tillægger arbejdet med den krisecenterfaglige erklæring.
Hvad er den krisecenterfaglige erklæring?
Den krisecenterfaglige erklæring er et dokument, som krisecentre laver og sender af sted til Familieretshuset, når sager om samvær skal afgøres. Erklæringen beskriver den vold, som kvinden og hendes børn har været udsat for. Dertil kommer beskrivelser af de omstændigheder, de befinder sig i, og hvilke konsekvenser volden har på de voldsudsatte, samt hvilke reaktioner de oplever som følge af den. Potentielle traumereaktioner ved ankomsten til krisecentret er også vigtige at få med i den krisecenterfaglige erklæring. Selve visitationen og de efterfølgende samtaler, som kontaktpersonerne har med henholdsvis kvinden og hendes børn, udgør grundlaget for den krisecenterfaglige erklæring. Vores observationer samt den voldsfaglige viden, vi ligger inde med på området, bygges ovenpå kvindens beretning. Det, som vi lægger mest vægt på i erklæringen, er at belyse den vold, som kvinden og børnene har været udsat for, og ikke mindst en vurdering af deres sikkerhed. Aktuel voldudsathed og sikkerhedsmæssige udfordringer er nemlig de faktorer, der giver kvinden ret til et krisecenterophold. Kvinden og store børn får erklæringen til gennemlæsning, inden det sendes videre til Familieretshuset, og de er en del af udarbejdelsen af den. På den måde sikrer vi, at erklæringen er i overensstemmelse med hændelsesforløbet. En erklæring er typisk mellem 10 og 12 sider lang og vil først blive skrevet efter flere samtaler for at danne et helhedsbillede.
Hvordan udarbejdes den krisecenterfaglige erklæring hos jer?
På Frederiksværk Krisecenter udarbejdes den krisecenterfaglige erklæring i fællesskab mellem børnekontaktperson og kvindens kontaktperson. Fagpersonerne forholder sig både nysgerrigt og kritisk til kvindens beskrivelser. En tredje fagperson kigger erklæringen igennem og vender tilbage med eventuelle rettelser. På den måde kvalitetssikrer vi erklæringen. Denne fagperson kan f.eks. efterspørge barnets stemme noget mere. Erklæringen rummer det faglige arbejde, der foregår i samtalerummet mellem kontaktpersonen og de voldsudsatte eller til hverdag i sammenspil med de andre beboere. Hvis ikke fagligheden har en vis tyngde, vil grundlaget være tyndt, og derfor skal der tidligt være en vis faglighed i samtalerne mellem de voldsudsatte og kontaktpersonerne. Derfor er den krisecenterfaglige erklæring også noget, vi bruger meget tid på og lægger mange kræfter i. Udarbejdelsen af erklæringen er en proces, hvor erklæringen skrives ud fra de enkelte børn og kvinders sag og oplevelser med vold. Der er dermed ikke en standardpraksis.
Hvilken rolle spiller I under udarbejdelsen og leveringen af den krisecenterfaglige erklæring til Familieretshuset?
Vi oplever, at der er sammenhæng mellem de krisecenterfaglige erklæringer, vi udarbejder, og de underretninger, som også indhentes som partsindlæg. Vores arbejde er centreret om kvinderne og børnene, da det er vores ekspertiseområde. Man skal tænke på den krisecenterfaglige erklæring som en rapport, da det er et langt større stykke fagligt arbejde, end hvad en erklæring signalerer. Det er ikke kun en erklæring om, at en kvinde har boet på et krisecenter. Der er en konsistens i det arbejde, vi laver på Frederiksværk Krisecenter, og vi går meget op i at udlægge sandheden – også når den er kompleks. Men sandheden er aldrig enkel, særligt når den kun kan fortælles fra én side. Den krisecenterfaglige erklæring bygger på vores faglige observationer og dialoger i hverdagen, ikke på domme eller juridiske afgørelser. Vi er bevidste om, at det kræver stor ydmyghed og præcision at formidle det, vi ser og hører – og vi gør os umage med at holde det fagligt, loyalt og relevant for barnets perspektiv, tarv og trivsel. At der netop er en tredje fagperson involveret hos os, som knytter kommentarer til erklæringerne, bidrager til vores faglige udvikling. Det er min vurdering, at vi gennem den krisecenterfaglige erklæring formår at belyse volden, således at Familieretshuset inddrager voldsperspektivet i den pågældende sag. Det kan man ikke tage for givet. Desuden har vi ikke mødt den kritik, der er rejst i forbindelse med de krisecenterfaglige erklæringer.
Hvorfor er den krisecenterfaglige erklæring nødvendig?
Vold er en kompleks størrelse, og derfor er der også behov for et komplekst dokument, der kan redegøre for voldens dynamikker. Det skal gøres grundigt og kan ikke gøres kort. Desuden fortjener alle at blive taget alvorligt, især kvinder og børn, der har været udsat for vold. I sidste ende synes jeg også, at voldsudøveren fortjener, at volden er beskrevet grundigt, fordi vedkommende også ville kunne få hjælp, selvom det ansvar ikke ligger i vores hænder. Med vores krisecenterfaglige erklæringer håber jeg, at vi kan være med til at belyse, at hele familien skal hjælpes. Vi ønsker ikke at optrappe konflikten, men heller ikke at skjule, hvad der er sket. Som krisecenter har vi de voldsfaglige briller på, og det er det perspektiv, vi inddrager i de krisecenterfaglige erklæringer.