Ny rapport: Tidlig opsporing og tværsektorielt samarbejde har stort potentiale til bekæmpelse af vold i nære relationer
Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE) har netop offentliggjort sin evalueringsrapport af projektet Videre Uden Vold, som LOKK er en del af. Evalueringen konkluderer, at modellen for Videre Uden Vold rummer store perspektiver i den opsporende indsats mod vold i nære relationer.
Videre Uden Vold-modellen har vist sig at være et meningsfuldt og kvalificeret tilbud til tidlig opsporing og hurtig hjælp til voldsudsatte og voldsudøvere i nære relationer. Samarbejde mellem voldsfaglige organisationer, kommune og politi fremhæves som en stor styrke med videre potentiale.
Sådan lyder en af konklusionerne fra VIVEs evalueringsrapport af det netop afsluttede pilotprojekt Videre Uden Vold, der har kørt i to år. Bag projektsamarbejdet står de tre hovedstadskommuner Taarnby, Frederiksberg og Dragør samt Københavns Politikreds og de voldsfaglige organisationer, Lev Uden Vold, Dialog Mod Vold, Mødrehjælpen, Mandecentret og LOKK.
Hensigten med dette projektsamarbejde har været at styrke det tværsektorielle samarbejde og finde løsninger på, hvordan man sammen kunne styrke en tidlig opsporing af partnervold og vold i nære relationer samt at sikre, at både voldsudsatte og voldsudøvere kunne få akut voldsfaglig rådgivning til at bryde med volden.
Her konkluderer rapporten, at dette langt hen ad vejen er lykkedes og at modellen for Videre Uden Vold er et effektivt bidrag til at bekæmpe vold i nære relationer.
Overordnet peger evalueringen på, at VUV bidrager til det langsigtede politiske mål om tidlig og forebyggende indsats mod vold i nære relationer
Styrk den opsporende indsats mod vold
LOKK har været en aktiv aktør i Videre Uden Vold og har blandt andet bidraget med voldsfaglig rådgivning til voldsudsatte kvinder i forbindelse med projektet. Voldsfaglig rådgiver i LOKK, Marie Bagger, er meget enig i rapportens konklusioner om vigtigheden af at styrke den opsporende indsats i bekæmpelsen af vold i nære relationer.
”Jeg mener, det er helt afgørende, at vi på landsplan får et langt stærkere tværsektorielt samarbejde mellem kommuner, politi og de voldsfaglige organisationer i forhold til at styrke en mere håndholdt opsporingsindsats omkring nold i nære relationer. Som rapporten fra VIVE også konkluderer, så har dette samarbejde vist at virke effektivt og vi har fået opsporet og hjulpet en masse mennesker. Både mennesker vi har opsporet tidligt, men også overraskende mange som har levet længe i volden og aldrig rakt ud efter hjælp og som giver udtryk for, at de ikke havde søgt hjælp til at bryde med volden, hvis ikke de var blevet set, spurgt og guidet videre.”
Adgang til voldsfaglig rådgivning på landsplan
En anden vigtig pointe, som rapporten også konkluderer, er muligheden for at kunne henvise borgere, der lever i vold til akutte voldsfaglige rådgivningsforløb. Dette er en afgørende faktor for, at disse personer kan komme i sikkerhed, og få den nødvendige hjælp til at bryde med volden.
Rapporten fra VIVE viser også, at det har haft en positiv effekt for de personer, der har taget imod det akutte voldsfaglige rådgivningsforløb i forbindelse med projektet, til at få brudt med volden.
Det er dog også en vigtig pointe i rapporten, at fem rådgivninger langt fra altid er nok til at blive hjulpet videre, og at der er brug for en langt mere fleksibel indsats, hvis vi skal kunne nå flere og andre borgere, end dem vi når i dag.
Derudover peger rapporten også på, at man fordel kan videreudvikle VUV-modellen, så indsatsen også når de målgrupper, der kan være svære at opspore i forhold til vold i nære relationer – blandt andre børn, borgere, som ikke taler dansk og LGBTQ+-borgere.
I LOKK mener vi, at det er helt afgørende at det ambulante og akutte beredskab bør styrkes som led i bekæmpelsen af vold i nære relationer. Evalueringsrapporten af Videre Uden Vold påpeger, at akutte voldsfaglige rådgivningsforløb kan give både voldsudsatte og voldsudøvere de nødvendige redskaber til at tage nogle afgørende skridt til at bryde med volden, inden den eskalerer. Akutte voldsfaglige rådgivningsforløb bør af samme årsag være en lovsikret rettighed i hele landet, pointerer Laura Kirch Kirkegaard – direktør i LOKK.
”Vi mener, at der bør være lige ret til og mulighed for at modtage akut voldsfaglig rådgivning, når man har brug for hjælp til at bryde med volden, uanset hvor i landet man bor. Som rapporten fra VIVE også understreger, så er det helt afgørende, at de borgere der lever i vold, får adgang til akut voldsfaglig hjælp til at tage de første afgørende skridt til at bryde med volden og blive hjulpet videre ind i de etablerede voldsfaglige tilbud. Det er en altså en helt afgørende brik i den forebyggende indsats mod vold i nære relationer.”
LÆS OGSÅ: Ambulant rådgivning til voldsudsatte børn være en rettighed fremfor et lotteri.
Evalueringsrapporten fra VIVE er netop udkommet og du kan læse hele rapporten her
