Nyt kunstprojekt skal være med til at sætte fokus på børns rettigheder på krisecenter
Børnene på et af landets krisecentre prøver kræfter med selvportrætter, drømmejagt og husbyggeri i nyt kunstprojekt, der skal styrke børns viden og forståelse af deres rettigheder.
”Vil du hjælpe mig, jeg skal finde et hus”, spørger en pige, mens hun bladrer i et boligkatalog. På bordet foran hende ligger farveblyanter, limpistoler, piberensere og garn, der skal pryde børnenes selvportrætter på dagens workshop. ”Prøv at se om I kan finde nogen af jeres drømme i bladene derovre”, lyder det fra Nanna Starck, der er kunstner og afholder af dagens kunstworkshop på et krisecenter i København. Kunstprojektet, der er støttet af Erik Thunes Fonden, skal øge fokus på børns rettigheder og er kommet på benene i et samarbejde mellem LOKK og kunstneren.
Om bordet sidder en håndfuld kvinder og børn koncentreret om at klistre øjne på og klippe hår til deres selvportrætter. De skal lave et hoved, der forestiller dem selv, og så skal de fastgøre deres drømme til hovederne. I rummet opstår en summen af småsnak og grin, når portrætterne i højere eller mindre grad rammer plet i forhold til deres ejermand. Det er anden gang Nanna Starck afholder kunstworkshop på krisecenteret. I dag er dagens tema et godt børneliv og meningen er, at børnene gennem det kreative arbejde skal sætte ord på, hvad de drømmer om, fortæller Nanna Starck.
Formålet er, at vi skal prøve at arbejde med børnekonventionen og tale om børns rettigheder igennem et billedkunstnerisk projekt. Her undersøger vi, hvordan man kan arbejde kreativt, intuitivt og åbent og tale om nogle spørgsmål, som måske kan være meget abstrakte eller svære at forholde sig til for børn.



Hvad drømmer børnene om?
”Se min, den har fået fletninger”, lyder det tilbage ved bordet fra en af de lidt større børn. Pigen, der ellers virkede tilbageholdende ved workshoppens start, går nu fuldt til værks for at få detaljerne på plads. Ud fra hendes portræt stikker tre pinde med billeder af hendes drømme. Et hus, en kuffert og en læge. ”Det her er den vigtigste”, siger pigen og tager fat i billedet af den kvindelige læge. Hun drømmer nemlig selv om at blive læge, fortæller hun.
Børneflokken, der er mødt op i dag, spænder bredt. De mindste er i treårsalderen, mens den ældste er 15-16 år. Selvom børnene alle virker begejstret for den fælles aktivitet, er det forskelligt, hvordan de går til det. Mens nogen hurtigt kaster sig ud i at klippe og klistre, er det for nogen svært at komme i gang og svært at finde på drømme. Men som eftermiddagen skrider frem har flere af børnene fået mod på projektet og arbejder til sidste minut for at færdiggøre deres selvportrætter.
Nanna Starck fortæller, at et af projektets benspænd har været, at hun sjældent ved på forhånd, hvilke børn der kommer, og hvor gamle de er. Derfor er workshoppen tilrettelagt efter et bredt aldersspænd, så de små fx kan farvelægge de i forvejen producerede øjne, ører og næser, mens de større børn kan tegne selv og tilføje detaljer som øreringe, fletninger eller lignende. I løbet af eftermiddagen går børnene til og fra bordet. Børnene skiftes til at deltage engageret i projektet og tage pauser, hvor de løber ind i legerummet ved siden af eller konkurrerer om, hvem der kan gætte farven på den chokoladeknap, de har taget i munden.
Mens Nanna er begyndt at samle hovederne sammen, sidder en pige tilbage ved bordet og har svært ved at gøre sig færdig. ”Jeg skal liige have en regnbue mere på… Og en donut”, siger pigen, der ellers havde svært ved at finde på drømme, hun kunne sætte på.
Et koncept flere krisecentre kan få glæde af
Projektet er et forsøg på at gøre børnene opmærksomme på deres rettigheder til et godt liv og skal munde ud i kunstværker, der skal hænge på krisecenteret og vidne om børnenes tanker og drømme, fortæller Nanna Starck.
Jeg håber, at det kan være med til at åbne øjnene op for, at alle børn har ret til det, de drømmer om. Jeg tænker, at det især kan være vigtigt for børn, som måske har fået frarøvet deres drømme og står i noget svært lige nu, at vi kan tale om det, der er på den anden side.
Projektet strækker sig yderligere over to workshops, hvor børnene skal bygge huse og afholde fernisering af deres kunstværker. LOKK har en ambition om, at projektet samtidig skal afføde en form for manual, der gør det muligt for flere af landets krisecentre at anvende konceptet, så både børn og verden omkring bliver mere opmærksomme på børn på krisecenters rettigheder til et godt liv.
