Organisationer deler 8 gode råd til medier om dækning af partnervold
LOKK og fem andre organisationer er gået sammen om lave 8 gode råd til journalister. De gode råd skal styrke dækningen af partnervold, så voldsudsatte mennesker ikke kommer i klemme i mediedækningen.
Hvor udbredt er partnervold? Hvad er psykisk vold? Og hvordan forebygger vi vold mod børn? Det er bare nogle af de vigtige spørgsmål, som den danske presse gør danskerne klogere på, når de i aviser, web, TV og radio fortæller historier om vold i nære relationer.
I en tid hvor opmærksomheden på emnet vokser, spiller medierne en afgørende rolle. For at støtte journalister i den vigtige opgave, er Danner, LOKK (Landsorganisation af Kvindekrisecentre), Mødrehjælpen, Dialog Mod Vold, Mandecentret og Lev Uden Vold gået sammen om 8 gode råd, der tjener som etiske overvejelser til journalister, redaktører og andre, der dækker vold i nære relationer. Håbet er, at medierne med rådene får de bedste forudsætninger for at passe på de involverede parter og samtidig bidrage til en oplyst offentlig samtale om vold.
Elsebeth Kirk Muff, direktør i Lev Uden Vold, udtaler:
Vold i nære relationer er et alvorligt samfundsproblem. Vi ønsker, at der i mediernes dækning er mest mulig plads til nuancer og kompleksitet, uden at de klassiske myter og stereotype opfattelser bliver reproduceret. Derfor håber vi, at medier og journalister vil omfavne de 8 gode råd.
Ord med omtanke
Rådene har fokus på, hvordan journalister og medier bedst muligt balancerer hensyn til sikkerhed, anonymitet og dokumentation i en case-historie, så man bl.a. undgår at retraumatisere personer, der deler deres historie om vold. Andre råd handler om, hvordan man undgår stereotype ord og vigtigheden af at oplyse, hvor det er muligt at få hjælp.
Shani Hannah Shalom, presse- og kommunikationskonsulent i Lev Uden Vold, udtaler:
Mediehistorier om vold handler om mennesker, og i en travl medievirkelighed er der mange hensyn at balancere på én gang. Selvom det langt oftest er en positiv oplevelse, oplever vi desværre også, at mennesker med vold tæt inde på livet kan komme i klemme. Her vil vi gerne give nogle gode råd, der både kan anvendes af erfarne journalister og journaliststuderende som en faglig hjælp til at dække vold i nære relationer på en ansvarlig, informativ og respektfuld måde.