TV 2 dokumentar sætter et kritisk lys på krisecentrenes praksis
I TV 2 dokumentaren ’Spillet om børnene’ bliver der fremsat en række kritikpunkter af krisecentrenes rolle i forbindelse med samværsager.
I dokumentaren kritiseres validiteten af den krisecenterfaglige erklæring, som udarbejdes af krisecentret på foranledning af Familieretshuset i forbindelse med samværssager. Derudover sås der i dokumentaren også tvivl om, hvorvidt krisecentrene er fagligt dygtige nok til at visitere de borgere, der ønsker ophold på krisecentre. Påstanden er, at krisecentrene i stigende grad bliver misbrugt af borgere, der bruger krisecenterophold som middel til at stå stærkere i samværssager. Det er en påstand, som der ikke foreligger dokumentation for, påpeger direktør i LOKK, Laura Kirch Kirkegaard.
Vi kan ikke genkende påstanden om, at der skulle være en stigning af såkaldt ’falske krisecenterophold’. Den påstand synes jeg mangler noget dokumentation. Krisecentrene har meget grundige screenings- og visitationsprocedurer, som gennemføres af folk med socialfaglig uddannelsesbaggrund og solid erfaring med voldsudsatte. Vi undrer os over, hvilken faglighed og data, der ligger til grund for denne påstand om en stigning i såkaldte ’falske ophold.
Krisecentrene er ikke en myndighedsinstans
I dokumentaren bliver der også sået tvivl om krisecentrenes incitament og kompetence til at udføre deres arbejde med at støtte og hjælpe de voldsudsatte voksne og børn, der kommer på krisecenter. Her er det vigtigt at forstå, hvilken rolle krisecentrene har i samfundet, pointerer Laura Kirch Kirkegaard.
Krisecentrene er sat i verden for at yde akut beskyttelse af voldsudsatte borgere i Danmark og at tilbyde voldsfaglige indsatser til de borgere, der bliver visiteret til krisecenter. Det har krisecentersektoren faktisk et lovpligtigt ansvar for at gøre. Vi er ikke en myndighedsinstans, der træffer afgørelser om hverken samvær, bopæl eller forældremyndighed – det er Familieretshusets ansvar.
Krisecenterfaglig erklæring er fagligt funderet
I dokumentaren lyder kritikken, at den krisecenterfaglige erklæring blot er ’mikrofonholderi’ til gavn for den pågældende beboer, der er blevet visiteret til krisecenterophold. Det er ikke et billede, som vi i LOKK kan genkende. Krisecentret har pligt til at indsende den krisecenterfaglige erklæring til Familieretshuset i forbindelse med en samværssag, hvis Familieretshuset anmoder om det. Det sker som regel senest 2 uger efter, at den voldsudsatte familie er kommet på krisecenter, hvis der er en anden forældremyndighedsindehaver. På denne baggrund og som regel med inddragelse af andre oplysninger fra fx skole, politi eller læge kan Familieretshuset træffe en midlertidig afgørelse om ophold af samvær.
Den krisecenterfaglige erklæring er et dokument, som beskriver den vold, som den pågældende beboer og vedkommendes børn har været udsat for, ud fra samtaler med både voksne og børn samt observationer af adfærd og traumereaktioner. Den krisecenterfaglige erklæring er altså en faglig vurdering, som Familieretshuset kan bruge i sin videre sagsbehandling i samværssager til gavn for børnene.
Lovgivning med fokus på børnene
I dokumentaren bliver også sat fokus på §29b i forældreansvarsloven. Denne paragraf giver Familieretshuset mulighed for at træffe en afgørelse om midlertidige ophold af samvær alene på baggrund af den krisecenterfaglige erklæring. Den lov er vedtaget for at beskytte børnene mod at blive sendt på samvær med en voldelig forælder, og krisecentrene følger såmænd blot lovgivningen, påpeger Laura Kirch Kirkegaard.
Det er en politisk beslutning, at man midlertidigt kan stoppe samvær med den ene forælder, hvis den anden forælder er på krisecenter. Den lov er vedtaget for at beskytte børnene mod at blive sendt på samvær med en voldelig forælder, og det synes jeg er helt essentiel pointe i alt det her – at vi først og fremmest skal huske på at varetage og tage vare på børnenes trivsel.