Digital sikkerhed

Digital sikkerhed

Vold foregår også digitalt

Kvindekrisecentre oplever, at det er blevet sværere at vurdere en kvindes sikkerhedssituation og tage ordentlig vare på hende og børnene. Det skyldes, at computer, tablet og telefon kan anvendes til at udøve kontrol og vold.

Hvordan foregår digital vold?
  • Kvindens mobiltelefon eller computer anvendes til at finde ud af, hvor hun og evt. børnene befinder sig. Dette sker fx ved brug af lokalitetstjenester apps, men også ved at indsætte udstyr til tracking i computeren eller mobiltelefonen.
  • Kvinden udsættes for vold i form af chikane og stalking på sociale medier. Deling af nøgenbilleder uden samtykke (hævnporno), overtagelse af Facebook eller andre SoMe konti (facerape) og latterliggørelse og ydmygelse online.
  • Kvinden udsættes for økonomisk udnyttelse og materiel vold, hvis fx kvinden og voldsudøver havde fælles mailkonti eller delte NemId information.
Forebyggelse af digital vold

Sammen med Rigspolitiets Cyber Crime Center (NC3) etablerede vi en arbejdsgruppe, der udviklede en vejledning for kvinder og børn på krisecentre. Vejledningen blev skrevet af Rigspolitiets tekniske ekspert og LOKK og herefter udsendt til krisecentrene i august 2018.

Vejledningens fokus

Kvinder skal være i sikkerhed på krisecentret. Derfor skal opholdsstedet ikke afsløres via deres egen elektronik og misbrug af personlig adgang til indkøb, dagligdags bankforretninger, ændringer via borger.dk skal også undgås.

Krisecentre, der er medlem af LOKK, har adgang til vejledningen. Sådan sikrer vi, at faren for digital vold altid indgår i trusselsvurderingen, når kvinder ankommer til krisecentret.